Oefentherapie-Mensendieck

Een oefentherapeut-Mensendieck is specialist op het gebied van houding en beweging en behandelt alle voorkomende klachten van het bewegingsapparaat.

De eerste stap is een uitgebreid intake gesprek, waarin uw klachten en wensen in kaart worden gebracht. Er volgt een lichamelijk onderzoek met specifieke testen om afwijkingen in gewrichten, houding en spierbalans op te sporen. Daarna wordt er in samenspraak een behandelplan opgesteld.

In de daarop volgende behandelingen leert u oefeningen en krijgt u adviezen om de klachten te beïnvloeden. De behandeling is altijd toegespitst op uw persoonlijke situatie.

De oefeningen en instructies zijn direct toepasbaar bij de dagelijkse activiteiten. Dat is de kracht van oefentherapie! Denk bijvoorbeeld aan de houding achter de computer of tablet, het tillen van een kind, werken in de tuin en uw manier van staan en lopen. Overbelaste spieren krijgen weer rust doordat de juiste spiergroepen het overnemen. Zo nodig is er ook aandacht voor ademhaling en ontspanning.

U leert begrijpen welke houdings- en bewegingsgewoonten de klachten in stand hielden en pakt zo de oorzaak op een structurele manier aan.

De behandeling vindt plaats in de praktijkruimte en soms ook in de oefenzaal waar er gebruik kan worden gemaakt van moderne apparatuur voor bijvoorbeeld looptraining, balans- en stabiliteitsoefeningen.

Indien u niet in staat bent om naar de praktijk te komen is behandeling aan huis mogelijk.