Wat zijn psychosomatische klachten?

Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten die veroorzaakt of verergerd worden door stress en emoties.

Zorgen en stress zijn uitdagingen die bij het leven horen. Maar wat als deze je teveel worden? Dan trekt het lichaam aan de bel met stress-symptomen die waarschuwen dat je uit balans raakt. Voorbeelden hiervan zijn: spanningshoofdpijn, aanhoudende vermoeidheid, slaapproblemen, duizeligheid, hartkloppingen, hyperventilatie, pijnklachten, maag- en darmproblemen, niet meer tot rust kunnen komen, gejaagdheid, angstklachten en concentratieproblemen.

De klachten kunnen ook te maken hebben met persoonlijke eigenschappen zoals moeite hebben om grenzen aan te geven, perfectionisme, een negatief zelfbeeld, faalangst of veel van jezelf moeten. 

Het ontstaan, aanhouden of zelfs chronisch worden van deze klachten heeft te maken met de wisselwerking tussen lichaam, geest en omgeving.  Deze wisselwerking wordt biopsychosociaal model genoemd.

Psychosomatische klachten komen veel voor. In Nederland gaan circa 40% van de huisartsconsulten over psychosomatische klachten en bij medisch specialisten zelfs 50%. 

Therapeuten aangesloten bij het Netwerk Psychosomatiek Nederland zijn er in gespecialiseerd om deze klachten aan te pakken.  

De behandeling bestaat uit een combinatie van gesprekken en oefeningen:

  • Gesprekstherapie om onderliggende zorgen of problemen helder te krijgen en informatie over de klachten en de wisselwerking tussen lichaam en geest
  • Interventies uit de cognitieve gedragstherapie
  • Therapeutisch lichaamswerk, bijvoorbeeld adem- en ontspanningsoefeningen, mindfulness, hartcoherentie, focus oefeningen en assertiviteitsoefeningen
  • Interventies uit de acceptance and commitment therapie (ACT)